Darktable

Dijital fotoğraf işleme derslerinde adından sıkça bahsettiğim Adobe Lightroom programına ciddi bir alternatif olan üstelik tamamen ücretsiz Darktable programından sizlere bahsetmek istiyorum.

Darktable 1

Bir çok kişi fotoğraflarını çektikten sonra nasıl işleyeceğini bilmiyor. Adobe Photoshop bu kapsamda biraz karışık ve fazla geldiğinden çok daha basit bir programa ihtiyaç duyulmaktadır. Adobe Lightroom ise çok fazla bilinmemektedir ama bilenler için de kesinlikle bir fotoğrafçının çantasındaki ekipmanlar kadar önemli bir araçtır. Lisanslı olarak Adobe Lightroom kullananlar kesinlikle kullanmaya devam etsinler ancak almayı düşünenler bu yazımı incelemeden almasınlar derim. Zira Darktable ile Adobe Lightroom kadar olmasa bile çok yakın sonuçlar alacaksınız.

Öncelikle RAW kullanmanın önemini bir kez daha belirtmek istiyorum. 8bit lik ve sıkıştırılmış bir jpg dosya ile 12 yada 14 bitlik sıkıştırılmamış bir ham dosyadan bahsediyoruz. Birisinde 16 milyon renk varken diğerinde 4.4 trilyon renkten bahsediyoruz.

Şimdi Darktable nedir ve neler yapabilirsiniz ona bakalım. Bir kere Darktable PC’de Linux’ta ve MAC’te çalışabiliyor. Neredeyse bütün renk uzaylarını tanıyor. Şu an için Türkçesi yok ama çok yakında olacaktır. Sadece RAW değil tüm fotoğraflarınızı işleyebileceğiniz bir araçtır.

Darktable 2

Ekran olarak Adobe Lightroom’a benzerlik göstermektedir. Adobe Lightroom’daki gibi bir kütüphane modülü bulunmaktadır. Böylece sadece fotoğraflarınızı işleyeceğiniz bir program olmakla kalmayıp fotoğraflarınızı arşivleyebileceğiniz yada kataloglayabileceğiniz, aralarından kolay seçimler yapmanızı ve değerlendirmenizi sağlayan bir araç haline geliyor.

Darktable 3

Ben genellikle açık kaynak kodlu ücretsiz programlara ön yargılı yaklaşır ve uzak dururdum. Ancak bu program gerçekten çok başarılı. Lisanslı olarak Adobe Lightroom kullanmıyor olsaydım kesinlikle kullanacağım program bu olurdu.

www.darktable.org adresinden programı indirip kullanabilirsiniz.