VR hakkında herşey

VR hakkında söyleyebileceğim en önemli şey, gerekmediği sürece kesinlikle kullanmayın.

Öncelikle VR’nin ne olduğunu açıklayarak başlayalım. VR İngilizce Vibration Reduction yani “titreşim giderme” nin baş harfleridir. Canon fotoğraf makinelerinde ise IS – Image Stabalization olarak ifade edilmektedir.

Fotoğraf makinenizde keskin fotoğraflar çekebilmeniz için en az 1/60 enstantane hızında fotoğraf çekiyor olmalısınız. Tele objektiflerde açınız daraldığı için titreşimler daha fazla hissediliyor olacaktır. Bunu önlemenin en iyi yolu ise fotoğraf makinenizi tripod üzerine sabitleyerek fotoğraf çekmektir.

Ne yazık ki her zaman tripod kullanamıyoruz. Fotoğraf makinesi üreticileri bu durumu düşünmüşler ve fotoğraf makinemizin üzerine titreşim giderici bir sistem eklemişler. Profesyonel D-SLR fotoğraf makinelerinde bu özellik fotoğraf makinesinde değil objektifin üzerinde bulunmaktadır.

Neden kullanmamamız gerektiğini daha iyi anlamak için önce titreşim giderici sistemin çalışma mantığını anlamamız gerekiyor.

Bu özellik açıkken deklanşörün yarısına bastıktan sonra sistem aktif hale geliyor ve objektifimizin içindeki lens gruplarından bir yada birkaçına bir titreşim uyguluyor. Bu küçük titreşimler, sizin elinizde tutarken yada bulunduğunuz ortamda (araç içinde seyahat halinde fotoğraf çekiyor olabilirsiniz) oluşan titreşimleri karşı titreşim oluşturarak gidermeye çalışıyor.

Özellikle ışığınızın az olduğu mekanlarda ihtiyaç anında kesinlikle iyi sonuç verecektir. Ancak unutmayın ki bir karşı titreşim var. Yani fotoğraf makinenizi tripod yada farklı bir yere sabitlediğinizde yada 1/250 enstantanenin üzerinde fotoğraf çekiyorsanız VR özelliğiniz kesinlikle kapalı olmalıdır. Aksi halde keskin olmayan fotoğraflar çekersiniz.