Jpeg dosyalarınız için Camera Raw kullanın.

Bir çok kişi fotoğraf çektiğinde dijital fotoğraf makinesinin o sırada nasıl bir işlem yaparak fotoğrafını kaydettiğini bilmez. Bilmek zorunda da değildir.

Fotoğraf makinelerinizin üzerinde bulunan fabrika çıkışı bazı ayarlar vardır. Mesela bir potre çekiyorsanız “Neutral”, çiçek çekiyorsanız bu ayarlarınızı “Vivid” olarak seçtiğinizde fotoğrafınızın çok daha iyi sonuçlar verdiğini görüyorsunuz.

Nikon Picture Control

Ancak gerçek şu ki fotoğraf makineniz bu ayarlarınızı fotoğrafınızın seçtiğiniz bir bölümüne değil tamamına uyguluyor. Üstelik daha sonrasında hiç bir kontrol şansınız kalmıyor.Farklı ayarlar

Aslında doğru olan bir çok DSLR fotoğraf makinesinde bulunan RAW özelliğini kullanmaktır. Ancak RAW dosyalar çok yer kapladığından bunu kullanmak istemeyebilirsiniz.

Dersimizde JPEG olarak çekilmiş bir fotoğrafın Photoshop programında nasıl RAW gibi açılıp işleneceğini öğreneceğiz.

Bu dersimizde fotoğrafın tamamı üzerinde (yani fotoğraf makinemizin yaptığı gibi) işlem yapacağız ancak kontrol bizde olacak.

Daha sonraki derslerimizde ise Photoshop yardımı ile fotoğrafımızın sadece bizim istediğimiz bölümlerinde ayar yapmayı öğreneceğiz.

Bu dersimi bir video dosyası olarak hazırladım. Umarım beğenirsiniz.