Fotoğrafçılığa yeni başlayacaklara makine önerileri

Yeni başlamakla alakası yok aslında. Sizin amacınız ve beklentileriniz çok önemli. Eğer siz fotoğrafçılıkla uzun soluklu uğraşacak; bir hevesten çok keyifli bir hobi olacak yada işinizi bu yönde kuracaksanız o zaman DSLR almakta ısrar edin. Aslında ben bir çok kişiye DSLR yerine iyi bir compact makine tavsiye ediyorum.

http://www.olympus.com.tr/consumer/21693_20118.htm

Olympus-Pen-E-PL2 nikon-coolpix-s560-compact-camera

DSLR'nin çekici bir görüntüsü var. imagesCA1M9V9NBir çok kişi profesyonel makine kullanınca kendisinin de profesyonel fotoğraf çekebileceğini düşünüyor. Geçmişte böyle kişilere siz DSLR ile bende 2mp. cep telefonum ile kapışalım diyerek çok hüsrana uğrattım.

 

 

Gelelim DSLR konusuna. Öncelikle şunu bilin ki, makineyi almakla iş bitmeyecek, bitmemeli. Çünkü DSLR'nin bizler için anlamı lensinin değişebiliyor olmasıdır. Öncelikle ne çekeceğimiz çok önemli. Eğer amaca yönelik çekim yapacaksak uygun lensler gerekecek. Her lensinize filtreler alacaksınız. Sonra DSLR ile çekim yaparken bir tripod kullanmanız gerekecek. Çünkü siz profesyonel bir makine aldınız. Artık profesyonelsiniz. O kadar para verip aldığınız ekipmanlarınızı taşıyacağınız çanta da çok ucuz olmayacak tabi. Ayrıca para kadar bu işe zaman da ayırmalısınız. Sadece gezi ve tatillerde kullanmak için DSLR almakta hiç mantıklı olmayacaktır.

Tamam ben bütün bunları zaten biliyorum diyor ama makine seçiminde kararsız kalıyorsanız bütçenize en uygun sınıftan bir makine seçmeniz en doğru karar olacaktır. Makineleri kaba bir şekide 4 sınıfa ayırabiliriz. Amatör seviye, giriş seviyesi, orta seviye ve üst seviye. Nikon için örnek vermek gerekirse D3000, D90, D300, D3.

Marka konusunda ise kesinlikle hiçbirinin bir diğerine üstünlüğü bulunmamaktadır. Her ne kadar markanın satıcıların yada o markanın kullanıclarının iddalı bir şekilde öne sürdüğü özellikler olsada bu onların markasına olan bağından ve pazarlama stratejilerindendir. Zamanla sizin de kullandığınız markaya olan bağınız (verilen para ile doğru orantılı) arttıkça siz de kendi makinenizi savunursunuz.

Makine almakta en doğru kararı siz vereceksiniz. Bütçenize uygun olarak alacağınız seviye/sınıf belirledikten sonra yapacağınız tek şey bir mağazaya giderek oradaki satıcının sizi yönlendirmesine çok fazla izin vermeden istediğiniz sınıftaki ürünleri incelemek olacak. Ürünü alın, dokunun, ağırlığını hissedin. Metal ve plastik dokularının size verdiği duyguları tadın. Makineyi koklayın, ona sarılın. Hangisi ile aranızda bir çekim hissederseniz o makineyi alın. Emin olun ki aldığınız makine ne iyisidir.

Makine seçimindeki bir diğer önemli hususta çevrenizdeki arkadaşlarınızın kullandığı makinelerdir. Çünkü onlar sayesinde fotoğrafçılığa başlamış olabilir ve desteklerine her zaman başvurabilirsiniz. Böyle bir durumda onların kullandığı markaları öncelikli tercih edebilirsiniz. Ayrıca almak istediğiniz ekipmanları da onların ekipmanlarını ödünç alarak deneme imkanıda bulabilirsiniz.

Bütün bunları okuduktan sonra eğer gerçekten DSLR almak istiyorsanız size sadece "Işığınız bol olsun" diyebilirim.