Nerede ve ne zaman flaş kullanmalıyız?

Bir önceki yazımda flaş iç mekanlarda ve ışığın az olduğu durumlarda flaş kullanmamamız gerektiğini, bunun yerine yüksek ISO değerinde fotoğraf çekmemizin daha iyi sonuçlar vereceğini yazmıştım. (önceki dersi görüntüle)

Harici bir flaş kullanıyorsanız zaten bu işi adım öteye taşımışsınız demektir. Harici flaş kullanımı ile ilgili konulara önümüzdeki derslerde değineceğim.

Tepe flaşımızı nerede ve ne zaman kullanmalıyız?

Bir kere fotoğrafçılıkla ilgili olarak size söylenen bir çok şeyi unutun. Kapalı ortamlarda flaş kullanınca sonuçlarını bir önceki derste gördük.

Güneşli bir havada bir portre çekeceğiniz zaman bize güneşi arkamıza almamız söylenir. Sonuç? Gözleri kısık (biraz photoshop yardımı ile kıstım), yüzünü güneşten kaçırmaya çalışan bir portre. Üstelik güneş ışınları doğrudan portremizin üzerine geldiğinden istenmeyen sert gölgeler oluşur.

Gözler kısık, yüzde istenmeyen gölgeler.

Bir de güneşin batmaya başladığı güzel bir manzarayı, güneşi arkanıza aldığınız için kaçırıyor olabilirsiniz.

Güneşi karşımıza alıp fotoğraf çektiğimizde ise silüet etkisi oluşuyor.

Ters ışıkta detaylar kayboluyor.

İşte şimdi flaşınızı kullanmanın vakti geldi. Güneşi tam olarak karşınıza almayın. Yanal ışıklar portrelere için en uygun ışıklardan biridir. Tepe flaşınızın da yardımı ile portrenizin yüzünü aydınlattığınızda sonuç aşağıdaki gibi olacaktır.

Belirgin detaylar ve arkaplan.

Deneyin, bir kaç denemeden sonra nasıl iyi sonuçlar aldığınızı kendi gözlerinizle görün.