Yeni başlayanlar için: Manuel ayarda çekmek için Auto kullanın

Kompakt yada DSLR fark etmez. Yeni bir fotoğraf makinesi aldınız, ayarlarınızı manuel olarak kendiniz yapmak istiyorsunuz ancak nereden başlayacağınızı ve nasıl ayarlayacağınızı bilmiyorsunuz. Otomatik ayarların nasıl çalıştığını anlarsanız manuel ayar yapmanız daha kolay olacaktır.

image

Mesela spor modunda fotoğraf çektiğinizde neden haraketler sabit olur?

Fotoğraf makinenizde temel olarak kontrol edebileceğiniz ve etmeniz gereken üç ayar vardır. Bunlardan biri enstantane, diğeri diyafram ve üçüncüsü de ISOdur.

Spor modunda fotoğraf çektiğinizde fotoğraf makineniz ISOyu otomatik ayarlar ve ortam ışığına uygun bir ISO belirler. Düşük bir diyafram (mesela f/3.5 gibi) ve yüksek bir enstantane seçer (1/320 gibi). Böylece hareketli olan hızlı nesneleri yakalarsınız.

Eğer manzara modunda çekiyor olsaydınız bu sefer diyaframı kısacaktı (mesela f/11 gibi). Manzara fotoğraflarında ön planın ne, arka planın flu göründüğü alan derinliği olan fotoğraflar istenmez, bu sebeple diyaframı kısmalı yani yüksek bir f/ değeri seçmelisiniz. Manzara fotoğraflarında enstantane hızınızın bir önemi bulunmamaktadır ancak 1/60’ın altında fotoğraf makinenizi elinizde tutarak titretmeden fotoğraf çekemezsiniz. Bu gibi durumlarda mutlaka bir tripod kullanmalısınız.

Her fotoğraf çekiminizden sonra otomatik ayarlarınızı inceleyin. Böylece hangi fotoğraflarda hangi değerler ile iyi sonuçlar aldığınızı göreceksiniz.

Otomatik modlardan manuel moda (M) geçişte öncelikli A – S – P modlarını kullanın. Bu modlar sırası ile şöyle:

P: Program
A: Aparture (Diyafram öncelikli)
S: Shutter (Enstantane öncelikli)

A ile çekim yaparken diyaframı siz seçersiniz. Fotoğraf makineniz de seçtiğiniz diyafram ayarında ortam ışığına en uygun olan enstantane ayarını kendisi otomatik seçer. Böylece yanlış pozlama (eksik yada fazla pozlama) riskiniz ortadan kalkar. Bu ayarı portre ve manzara çekerken kullanabilirsiniz.

S ile fotoğraf çekerken ise siz enstantane hızınızı seçersiniz fotoğraf makineniz de ortam ışığına en uygun diyafram açıklığını belirler. Hızla geçen bir araba fotoğrafı çekerken arabanın gidiyor hissini vermek yada sıçrayan su tanelerini havada dondurmak için enstantane öncelikli fotoğraf çekmelisiniz.

Ayrıca yeni başlayanlar için tavsiyem mutlaka ISO ayarlarını otomatik yapmalarıdır. Işığın az olduğu zamanlarda düşük ISO değeri ile fotoğraf çekerseniz fotoğraflarınız bulanık çıkabilir. Öğrenene kadar ISO otomatikte kalsın.