DSLR mi yoksa kompakt fotoğraf makinesi mi?

 

  Genellikle bir çok kişi DSLR fotoğraf makinesi olmadığı için çektiği fotoğrafların iyi olmadığını düşünüyor. Çoğu zaman da DSLR’ye geçtiğinde daha iyi fotoğraflar çekeceğini…

Ben her ikisini de kullanıyorum. Tartışmasız DSLR daha kaliteli sonuçlar veriyor ancak bazen pratik olması sebebiyle kompakt fotoğraf makinemi de kullanıyorum. Doğru kullanıldığı taktirde her ikisiyle de çok güzel fotoğraflar çekersiniz.

Unutmayın; “En iyi fotoğraf makinesi, yanınızda olandır.”

Megapiksellerin önemi

Dijital fotoğrafçılıktan hiç anlamayan arkadaşlarınızın size ilk sorduğu soru “kaç megapiksel” olur. Aynı şekilde eğer yeniyseniz ve bir elektronik marketten dijital fotoğraf makinesi alacaksanız, satıcı da size fotoğraf makinesinin özelliklerini anlatırken “… megapiksel” diyerek ilk önce yüksel megapikselden bahseder.

Peki nedir megapiksel?

Size şöyle açıklayayım. 3 megapiksel A4 boyutundaki bir kağıda basabileceğiniz fotoğraf boyutudur. Peki daha yüksek olursa ne işe yarar? Çektiğiniz fotoğrafın içerisinden bir bölümü kırpıp büyüterek basabileceğiniz anlamına gelir. Yüksek megapiksel kalitede inanılmaz farklar yaratmaz, ancak dijital düzenlemelerden sonra oluşacak kayıpları yüksek megapiksellerde daha fazla yok edebilirsiniz. Üstadlar belki bu anlatıma karşı çıkabilirler ancak en basit anlamda bu şekilde anlatabilirim.

Peki megapiksel önemli değilse önemli olan nedir?

Bence fotoğraf makinelerindeki en önemli özellik ISO kaliteleri ve sensör kaliteleridir. ISO nedir? ISO, karanlık ortamlarda yada ışığın yetersiz olduğu ortamlarda daha net fotoğraf çekebilmenize yarar. ISO yükseldikçe netlik bozulmaz ancak fotoğrafın kalitesi düşer. Genellikle netlik, pozlama ve kalite çok karıştırılıyor. İleride bu kavramları sizlere daha detaylı anlatacağım.

Megapiksel ve ISO kavramlarına açıklık getirdikten sonra gelelim asıl sorumuza. Kompakt mı yoksa DSLR mi?

Bu konuya açıklık getirebilmek için önce bir karşılaştırma yapalım.

DSLR

    Kalite – DSLR’lerde kullanılan sensör ve işlemciler daha kalitelidir.
    Optik çeşitliliği – Değiştirilebilir lensleri sayesinde fotoğraf makinenizin üzerinde gelen değerlere mahkum değilsiniz.
    Hız – Daha hızlı netleme ve çekim hızı.
    Optik vizör – Ne görüyorsanız onu çekersiniz.
    Manuel ayarlar – Fotoğraf makinenizin tüm kontrolleri sizin ellerinizde.
    Keyif – Sol elinizin avuç içinde tuttuğunuz makineniz elinize oturduğunda hem daha sağlam tuttuğunuz için, hem de psikolojik olarak sizi daha iyi hissettirdiği için ve elinize daha iyi oturduğu için çekerken daha fazla keyif alırsınız.
    Profesyonel – DSLR gövdeleri, yapıları ve ekipmanları daha kaliteli ve dayanıklıdır.
    Fiyat – Herşeyin bir bedeli vardır.
 

Kompakt

    Kalite – Unutmayın ki bir çok kompakt makinede kalitelidir. Ancak kompakt makinelerde pahalı sensörler yer almaz.
    Optik çeşitliliği – Kompakt makinelerin lensleri değişmez ve genellikle 3x optik zoomları bulunur.
    Hız – Çok hızlı değildir ancak hafiftir.
    Optik vizör – Gördüğünüzle çektiğiniz arasında küçük farklar oluşabilir.
    Manuel ayarlar – Acemiler için bir çok hazır ayar bulundurur.
    Keyif – Her an yanınızda taşıyabileceğiniz, cebinize sığan, küçük ve hafif bir fotoğraf makinesi. Anı hiç bir zaman kaçırmazsınız.

    Pratik
    – Çantanızdan çıkarın, açın, deklanöre basın ve çekin.
    Fiyat – DSLR'lere göre daha ucuz.

 DSLR almaya karar verdiniz. Peki hangi DSLR?

Hiç bir marka ve ürün kötü değildir. Ancak DSLR konusunda Nikon ve Canon öne çıkan iki markadır. Çevrenize bir bakın, DSLR’si olan arkadaşlarınız hangi markayı kullanıyorlar? Şayet tüm arkadaşlarınız Canon kullanıyorsa ve siz gider Nikon alırsanız onlarla fotoğraf makineniz hakkında teknik olarak çok fazla bilgi paylaşamazsınız. Menülerin arasında sıkışıp kaldığınızda size yardımcı olmaları biraz daha fazla zaman alır.

Öncelikle bütçenizi belirleyin. DSLR fotoğraf makinelerini 4 sınıfa ayırabiliriz:

1. Giriş seviyesi DSLR fotoğraf makineleri
(Nikon D40, Canon eos 350d)
2. Orta seviye DSLR fotoğraf makineleri
(Nikon D90, Canon eos 450d)
3. İleri seviye DSLR fotoğraf makineleri
(Nikon D300, Canon 40d)
4. Üst seviyes profesyonel DSLR fotoğraf makineleri
(Nikon D3s, Canon 5D Mark II)

Bütçeniz için en uygun seviyeyi belirledikten sonra sıra geldi karar vermeye. Yukarıda da yazdığım gibi çevreniz bu konuda önemli bir rol oynuyor ancak kararı verecek olan sizsiniz. Benim size tavsiyem karar verdiğiniz seviyedeki makinelere mutlaka dokunun. Fotoğraf makinenizi ellerinizde hissedin. Rengi, kokusu, dokusu, özellikle de sesini duyun. İçiniz hangisine ısınırsa daha fazla düşünmeyin ve o fotoğraf makinesini alın.